5510 sayılı Kanunun 4 maddesinin 1 fıkrasının a bendi nedir?
(a) Ceza infaz kurumları ve tutukevleri bünyesindeki işyerlerinde, atölyelerde ve benzeri birimlerde çalışan hükümlü ve tutuklular, bir hizmet akdi kapsamında çalışmasalar ve 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olsalar dahi, iş kazası, meslek hastalığı ve analık sigortasından yararlanırlar.
5510 4 C kimlerdir?
Birçoğunuzun aşina olduğu emeklilik fonu, SSI’ye dahil edildikten sonra 4c adını aldı. 4c sistemi, memur olarak çalışan kadrolu çalışanları kapsıyor.
5510 4 C memurlar kimlerdir?
4C sigorta sistemi kamu sektöründe çalışan kadrolu çalışanları kapsamaktadır. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Kurulu’nun ortak görüşüne göre bu gruba belirli bir sayı ve maaş sınırı dahilinde sözleşmeli çalışanlar da dahildir.
4.1 C kapsamındaki sigortalılar ne demek?
Emekli Sandığı Kanununa göre, söz konusu kurumlarda 2008 yılı Ekim ayı başından sonra ilk kez çalışmaya başlayanlar da 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılmaktadır.
5510 Sayılı Kanun kimleri kapsıyor?
5510 sayılı Kanun, iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası kapsamında. 4/a ve Md. kapsamında sigortalı çalışanlar. Buna 4/b kapsamında serbest meslek sahipleri de dahildir. Ben kanunda 4/c kapsamındaki memurlar ve diğer kamu görevlileri iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortasına tabi değildir.
A bendi ne demek?
Hastalık, sigortalının Kanunun 4/1-a fıkrası anlamındaki iş kazaları ve meslek hastalıkları hariç, iş göremezliğine yol açan her türlü hastalık olarak tanımlanır. İş sözleşmesine tabi sigortalıya, hastalığın durumuna göre geçici iş göremezlik için günlük ödenek ödenir.
Emeklilikte 4 C ne demek?
Düzenli olarak bir işveren için çalışıyorsanız ve özel sektörün bir parçasıysanız, 4A kapsamında sigortalısınız. 4B Grubu, ağırlıklı olarak kendi hesabına çalışan kişileri içerir. 4C Grubu, memurların yanı sıra okul müdürlerini veya daimi çalışanları da içerir.
4 C nedir, hakları nelerdir?
4C Sigortalının Hakları Nelerdir? 4C kapsamında çalışanların da yaşlılık aylığı, dul aylığı, maluliyet aylığı gibi hakları vardır. Çalışan olarak çalışan 4C sigortalıları işlerini yaptıkları için tazminat alabilirler, ayda iki gün izin hakları vardır, eğitim düzeyleri değil nitelikleri önemlidir.
657 sayılı Kanun 4/C maddesi nedir?
657 sayılı Kanunun 4/C maddesinde; “Bunlar, Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca belirlenecek kadrolarda, Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak belirlenen ücret ve sayı sınırları içinde sözleşmeli olarak çalıştırılan kişiler olup, memur sayılmazlar.” hükmü yer almaktadır.
Polis memurları 4 C’li mi?
Başka bir ifadeyle, kamu hizmetinde mesleklerini icra edenler, örneğin öğretmenler, askerler, polis memurları, doktorlar ve kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu olarak çalışan tüm kişiler, memur statüsünde 4C kadrosunda yer almaktadır.
5510 Sayılı Kanuna Kimler Tabidir?
MADDE 2 – Bu Kanun; sosyal güvenlik ve genel sağlık sigortasından yararlanan kişileri, işverenleri, sağlık hizmeti sunucularını, gerçek kişileri ve bu Kanunun uygulanmasında yer alan kamu ve özel hukuk tüzel kişilerini ve tüzel kişiliği bulunmayan diğer kurum ve kuruluşları kapsar.
Devlet memuru 4 C mi?
5510 sayılı Kanuna göre, hizmet akdi ile çalışanlar, mahalle ve köy muhtarları, serbest meslek sahipleri, gelir vergisinden muaf esnaf ve sanatkarlar, tarım işçileri, anonim şirket ortakları, limited şirket ortakları, şirket ve ekipman ortakları ile kamu görevlileri 4C kapsamına girmektedir.
4 C’den ne zaman emekli olurum?
4B ve 4C sınıfındaki erkek çalışanlar için 01.01.2011 tarihinden sonra sigortaya girenler “en erken” yaş olan 61-65 yaş aralığında emekli olabilecekler. 01.01 4B ve 4C sınıfındaki kadın çalışanlar için ise;
5510 Sayılı Kanuna göre kimler sigortalı sayılır?
5510 S. Jura m. 4/I-a: “Bir veya birden fazla işverene bağlı olarak hizmet akdi ile çalışan kimse sigortalı sayılır.” hükmü yer almaktadır: Dolayısıyla adı geçen kanuni düzenleme ile 506 sayılı eski Kanuna paralel olarak iş akdi ile çalışanların zorunlu sigortalılığı düzenlenmiştir.
4C sigorta primi ne kadar?
4C sigorta priminin hesaplanmasıSigorta branşıÇalışan payıPrim oranıUzun vadeli sigorta branşları (maluliyet, yaşlılık, ölüm sigortası)%9%20%Genel sağlık sigortası%512,5%Toplam%14%32.519 Ekim 2023
SGK 4 1A nedir?
6111 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, ayda 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayan sigortalıların isteğe bağlı sigortalılık statüsü, isteğe bağlı sigortalılık statüsüne girdikleri tarihten itibaren 4/1-a kapsamına alınacaktır.
5510 sayılı Kanun 4/1 B kapsamında sigortalılar kimlerdir?
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı (1) üzerinden gerçek veya basit gelir vergisi mükellefi olan kişiler, vergi mükellefiyetinin doğduğu andan itibaren (1) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrası uyarınca vergiye tabi tutulurlar. (4/b) maddesi kapsamında sigortalılar…
İsteğe bağlı sigorta 4 A mi 4 B mi?
İsteğe bağlı sigortalar genellikle 4/B kapsamındadır.
5434 ile 5510 arasındaki fark nedir?
Bu düzenleme memurların emekli maaşları arasında büyük bir eşitsizliğe yol açtı. 5434 sayılı Kanuna tabi eski memurların emekli maaşları statülerine göre belirlenirken; 5510 sayılı Kanuna tabi yeni memurların emekli maaşları “prim gelirlerine” göre belirleniyor.